Fornyelse ved Kjøpsvik sementfabrikk: Nytt navn og ny fabrikksjef

Nesten samtidig som at Norcem blir til Heidelberg Materials, overtar Jakob Vikingsson som fabrikksjef ved Kjøpsvik sementfabrikk. Det ene er en fornyelse i navnet, det andre i gavnet. Journalist  Ann-Chatrin Braseth snakket med den påtroppende sjefen som mener at fremtiden er i Kjøpsvik.

Har ambisjoner om å være en synlig leder
 
Men Jakob Vikingsson (48) har ennå ikke flyttet inn på sjefskontoret. 
 
Trond Kaasa sitter fortsatt på det store nordvendte kontoret i administrasjonsbygget forbeholdt den øverste ledelsen ved Norcem Kjøpsvik. Men 1.april overtar Vikingsson stolen og dermed tittelen fabrikksjef fra Kaasa, som går over i pensjonistenes rekker.

Lite opptatt av titler
Familiefaren og friluftsmannen Jakob Vikingsson er lite opptatt av titler, og når NordSalten Avis spør om det blir gjort noen endringer i tittelen i forbindelse med overgangen til ny sjef, sier 48-åringen med et bredt smil:
– Er ikke fabrikksjef ganske fint da.
 
Det er ikke lenge siden han kom fra Canada til Kjøpsvik med familien og flyttelasset. De som har fått ny adresse er i tillegg til fabrikksjefen selv, samboeren Annika og sønnene Aron og John, som er begynt i henholdsvis tredje og femte klasse ved Kjøpsvik skole.
Så langt har alt gått som smurt, og den nye sjefen for sementfabrikken forteller om en varm velkomst av lokalsamfunnet.
 
Friluftsfolk
– Vi kom hit sent en fredag kveld. Allerede lørdag kom det unger hit for å bli kjent med Aron og John, sier tobarnspappaen med et stort smil.
Kikker man innom Facebook-profilen til 48-åringen, er det ikke forretningsmannen i hvit skjorte og slips som møter deg. Det er pappaen, familiemannen og friluftsentusiasten, sist oppdatert 10.oktober i 2022. Et bilde av de fire som har forlatt Canadas mektige natur til fordel for turer på Hundholmfjellet, Lifjellet og mektige fjorder rundt industristedet. Gratulasjoner følger det idylliske bildet, og karakteristisk nok svarer Vikingsson slik på en av gratulasjonene med ny jobb i Kjøpsvik:
«Jag, ska ta över efter Trond som ansvarig för fabriken.»
Altså ingen stor ståhei rundt jobbskiftet, men en heller en «stille» konstatering av at nå skal jeg skifte beite.
 
– Bare 25 hus
Morsmålet er svensk, mens guttene snakker flytende engelsk. De var bare ett og tre år da familien flyttet til Canada, der pappa fikk jobb som sjef for produktkvalitet i Heidelbergs fabrikk i Edmonton.
Men karrieren i det multinasjonale selskapet startet ikke der. Det startet hjemme i Sverige.
For å forstå 48-åringens karriereveier, og valg av arbeidsplasser – er det kanskje viktig å si noe om stedet han vokste opp på. I Skåne.
– Jeg vokste opp i et lite samfunn med bare 25 hus. Det var ikke noen butikk og heller ikke noe posthus. Når vi skulle på skolen, reiste vi med skolebuss. Jeg er vant med små forhold, sier han henvist til tettstedet de har valgt å flytte til med vel 800 innbyggere ved siste telling, og en fabrikk der ca. 110 av dem jobber.
 
– Familien viktigst
– Jeg har bodd mesteparten av mitt liv i Sverige, men de siste sju årene har familien bodd i Canada. Og selv om morsmålet til guttene er engelsk, snakker de også svensk. Etter kort tid i Kjøpsvik, har de også begynt å snakke norsk. Han ler. Blikket blir varmt. Valgene han og kjæresten tar, tar de for barna. For at guttene skal ha et godt liv. 
På spørsmål om Kjøpsvik er et nytt trinn på karrierestigen, er svaret enkelt å gi.
– Familien er viktigere enn karrieren.
 
23 år i industrien
48-åringen har nesten jobbet halve livet i sementindustrien. 23 år har det blitt, og det begynte ved sementfabrikken til Heidelberg Cement og Cementa på Slite på Gotland. Etter å ha tatt sin bachelor som ingeniør innen miljø ved universitetet, ble det fast jobb på laboratoriet på Slite. En fire og en halv times times båttur og ytterligere tre timers kjøring fra det lille stedet han vokste opp på.
– Min tanke den gang, var å få tre års erfaring fra sementindustrien. Men jeg ble der helt til 2008, sier den nye Kjøpsvik-sjefen og beskriver med det en god arbeidsplass.
Han har også jobbet ved Cementas fabrikk i Skövde, som ligger mellom Gøteborg og Stockholm, der han var produksjonssjef.
 
– Lever i synd
At familien er temmelig internasjonal, forteller også historien hvordan han traff sin svenske kjæreste. Det var ikke i hjemlandet, men av alle steder i Nicaragua i Nord-Amerika. Hva Jakob gjorde der, sier ikke historien mye om. Men Annika var godt i gang med sitt eksamensarbeid i desember 2005. På det tidspunktet bodde Annika i Malmø, men flyttet på grunn av kjærligheten til Skøvde i 2008.
Han kaller henne bare samboer under intervjuet, og legger leende til:
– Vi er ikke gift ennå. Vi lever i synd. Hahaha...
– Annika har en stedsuavhengig jobb, og jobber i samme foretak som hun gjorde i Canada. De har kontor også i Oslo.
 
Opptatt av miljø
Etter 23 år i bransjen, er han trygg på at han har kunnskap og erfaring nok til å lede Kjøpsvik-fabrikken inn i fremtiden. Og han er opptatt av miljø.
– Bortsett fra vedlikehold, vil jeg påstå at jeg kjenner denne industrien godt. Men vi har en veldig dyktig vedlikeholdssjef, så jeg er trygg på at også denne biten blir godt ivaretatt i Kjøpsvik.
Vikingsson roper ikke høyt om karriere, men snakker heller om hvor viktig det er å ha en jobb man trives og kan utvikle seg i.
 
Vil ikke flytte en gang til

– Jeg har ikke en tydelig karriereplan. Det kommer opp noen jobbtilbud. Noen ganger takker man ja. Andre ganger sier man nei. Vi vil ikke flytte med barna en gang til. Vi tror dette samfunnet kan være et bra sted for våre barn å vokse opp på. Jeg er ikke drevet av de store byene når det gjelder jobber, sier mannen som vokste opp i den svenske bygda med et tyvetalls hus.
Hvordan han vil bli som den nye fabrikksjefen ved Norcem Kjøpsvik, har han klare tanker om.
 
Bra forbilde
– Jeg vil være et bra forbilde på fabrikken og i samfunnet. I begynnelsen vil jeg være en som lytter mye. Min morfar sa at det er en grunn til at vi er født med to ører og bare en munn. Jeg tror vi skandinaver er gode på å lytte. Denne lederstilen tok jeg med meg også til Canada.
– Hvordan ser fremtiden til sementfabrikken i Kjøpsvik ut? 
– Det vil være visse investeringer hele tiden. Vi har en ambisjon om å senke CO2-utslippene fra sementindustrien og vi tenker bærekraft i vår produksjon. Mine barn skal også ha en bra fremtid. Da må vi tenke på miljøet. Det er viktig nå – og fremover. Eierne er villig til å investere for å sikre fremtiden for oss alle. I den anledning har vi mye talent og klokskap rundt i bedriften.
 
Husker ikke
Den nye fabrikksjefen fra 1.april har allerede vært på allmøte og presentert seg for de ansatte.
– Men jeg husker ikke så mye av det. Hahahahaha...
– Jeg tror det gikk bra. Det var flott å kunne presentere seg foran gruppa. Etterpå har jeg besøkt flere avdelinger. Jeg har en ambisjon om å være en synlig leder.
Han har merket seg utfordringene med å få rekruttert folk til ledige stillinger på stedet; enten det er i det offentlige eller ved f.eks. Norcem, og mener en av nøklene til å lykkes bedre i dette arbeidet er å utvikle og styrke lærlingeordningen. 
– Vi jobber også med å rekruttere traineer  til bedriften. Vi jobber målrettet for å skaffe oss den kompetansen vi trenger.
 
Ville til Nord-Norge

– Med flere jobbmuligheter på gang; hvorfor takket du ja til Kjøpsvik og jobben som fabrikksjef her?
48-åringen er ikke den som trenger betenkningstid. Svaret kommer raskt, og formuleringene er presise:
– Jeg og familien min er veldig friluftsinteresserte mennesker. Og vi så på dette som en anledning til å flytte til Nord-Norge. I flere år var jeg hyttevert på en av den Svenska Turistföreningens hytter; blant annet på Sitasjaure, som ligger i Lappland i Sverige rett øst for Narvikfjellene. Det er knappe fem mil fra Kjøpsvik. Her var jeg på forskjellige hytter i både 2013, 2014 og 2015 med familien min i perioden august-september. Jeg minnes landskapet i strålende sol og de vakre fargene. Ungene ville i utgangspunktet ikke flytte fra sine kompiser. Det handler om å lære et nytt språk, forstå en ny kultur. Barn liker ikke forandring. Det viktigste for oss foreldre er at ungene har det bra. Man har kontroll på alt annet enn hvordan barna skal trives. . Nå ser vi at de trives jette bra, og selv føler vi oss veldig velkomne.
Han tar kaffekoppen med seg fra møterommet. Fremtiden er i Kjøpsvik.

Av Ann-Chatrin Braseth
 

Jakob Vikingsson

Plant manager

Heidelberg Materials Norge AS Behrens vei 15
8590 Kjøpsvik
Norge